De muziekhumaniora Kindsheid Jesu te Hasselt wordt “Musart”

“Na een rijke geschiedenis van 30 jaar werd het tijd voor verandering”

Tijdens het schooljaar 2013-2014 viert de KSO-afdeling van de humaniora
Kindsheid Jesu zijn 30-jarige bestaan. In deze rijke bestaansgeschiedenis zijn er al heel wat sterke muzikanten afgestudeerd die je vandaag in tal van orkesten en op diverse podia kan terugvinden.

Toch vond men dat het tijd was om de KSO-afdeling grondig te hervormen.
Stilstaan is achteruitgaan en daar wenst men in Kindsheid Jesu niet aan mee te doen! Het muzieklandschap is immers ook totaal anders dan pakweg 30 jaar geleden. De moderne muzikant heeft naast het “spelen” van muziek vaak nog andere vaardigheden: opnemen, componeren, lesgeven, etc… Vaak is hij als het ware een muzikale duizendpoot geworden.

Ook de opleidingen dienen daarop in te spelen en het is net daarom dat de hervorming van de muziekhumaniora tot het nieuwe “Musart” is doorgevoerd.

Laat je echter niet misleiden: Musart is immers veel meer geworden dan enkel en alleen een nieuwe naam. Veel belangrijker dan dat is uiteraard het inhoudelijke luik van deze vernieuwingsoperatie. We wensen sowieso de kaart van de veelzijdigheid te trekken door aan onze jonge talenten een opleiding in de breedst mogelijke zin aan te bieden en zo voluit ruimte te geven aan hun creativiteit. 

Musart beschikt over maar liefst drie afzonderlijke pijlers: pop, jazz en klassiek. Deze pijlers behandelen elk op zich de specifieke benadering van hun eigen “biotoop” maar wél met een open blik op de andere genres. Zo kunnen we in Musart spreken van een heuse “crossover”-cultuur: muziek met een grote M, over de diverse pijlers heen. Het doel van deze opleiding is een muzikant af te leveren die thuis is in zowel instrument, compositie, notenleer, ensemble, opnametechnieken enz…

Een muzikant die na zijn carrière op Musart kan kiezen voor een vervolmaking aan de diverse hogescholen en conservatoria en zo kan kiezen voor een job als uitvoerend muzikant, muziekleerkracht, muziektherapeut, docent kunstvakken en zo veel meer. Daarbij willen we openlijk de samenwerking met het DKO aangaan. Een leerling kan overdag perfect actief musiceren en studeren op Musart en zich in de avond nog verder vervolmaken in het DKO. Ook indien men niet in muziek wenst verder te studeren garandeert de degelijke inhoudelijke aanpak in de algemene vakken dat er nog heel wat bijkomende opties voor vervolgstudies mogelijk zijn.

Wenst u meer info over mogelijkheden of lestabellen, neem dan vrijblijvend contact op met Werner Geboers (werner.geboers@musart.be

Kempische Steenweg 400 - 3500 HASSELT - Tel. 011 27 84 60 - info [at] musart [dot] be 

Comments